Eritritol je sladkorni alkohol in ga je leta 1848 odkril britanski kemik John Stenhouse.
Je zdrav nadomestek belega sladkorja. Eritritol in beli sladkor imata zelo podoben, skoraj enak
videz in okus, pri čemer ima eritritol približno 70% sladkosti kot sladkor vendar ima tudi 0 kalorij.
V kolikor imate težave s sladkorno boleznijo ali odpornostjo na inzulin, je eritritol sladilo, ki je
priporočljivo za uporabo. Dobro je tudi, če želite shujšati in se sladkemu ne morete odpovedati
Prednosti in lastnosti eritritola:
-Brez kalorij
-Termostabilen
-0 glikemični indeks
-Ne poveča potrebe telesa po insulinu
-Hladilno sladek okus
-Zmanjšuje željo po sladkorju in ogljikovih hidratih
-Ni odvajalnih učinkov
-Upočasnjuje karies, nastajanje zobnega kamna in nastajanje zobnih oblog.
-Ščiti pred okužbo in ne hrani slabih bakterij v našem telesu
-Dokazano je, da se lahko uporablja tudi v primeru glivičnih okužb – kandidiaze
-Ima antioksidativne lastnosti
-Varno ga lahko uporabljajo odrasli, otroci, diabetiki, nosečnice, ljudje, ki želijo shujšati in ljudje, ki so na dieti proti kandidi.
Brez kalorij
Eritritol je dobra alternativa sladkorju, ker hrani ne dodaja kalorične vrednosti. Medtem ko ima večina sladkornih alkoholov
malo kalorij, ima eritritol 0 kalorij in lajša občutek lakote. Vsekakor pa to dejstvo koristi vsem, ki spremljajo dnevni vnos
kalorij in skrbijo za svoj videz.
Termostabilen
To pomeni, da ne izgubi sladkobe do 160 stopinj 0C. To pomeni, da je eritritol primeren za pripravo različnih sladkih receptov
Glikemični indeks je ime lestvice, ki se uporablja za merjenje hitrosti, s katero določena hrana povzroči zvišanje glukoze v krvi.
Izbira živil z nizkim glikemičnim indeksom je dolgoročno dobra za vaše zdravje, saj taka živila ne zahtevajo,
da telo nenadoma potrebuje insulin.Tudi zdravi ljudje se po zaužitju sladkarij ali podobnih živil, bogatih s sladkorjem,
počutijo utrujene. Če se količina glukoze v krvi čez dan pogosto povečuje in znižuje, je jasno, da se ne bomo počutili dobro.
Idealno bi bilo izbrati hrano, ki dlje časa vzdržuje stabilno raven glukoze v krvi in se počutimo dobro in polni energije.
Hladilni sladek okus
Kot že znano, je rafinirani sladkor verjetno najbolj nezdrav dodatek hrani od začetka široke industrijske proizvodnje
sladkorja v 20. stoletju. Ker je sladkor povezan z debelostjo in vsemi spremljajočimi pojavi, ki jih lahko povzroči,
so ljudje iskali alternativo v naravnih sladilih, kot je eritritol.Eritritol je po videzu podoben belemu sladkorju,
vendar je nekoliko manj sladek, in sicer približno 70 % slajši od sladkorja, zato ga je za enak učinek treba odmerjati malo več.
To ni problem, saj eritritol nima kalorij. Eritritol pusti po zaužitju blag hladilni okus.
Zmanjša željo po sladkorju in ogljikovih hidratih
Svi a posebno sladokusci imaju potrebu da tokom dana pojedemo neki slatkiš i zasladimo se. Korišćenjem ksilitola u
pripremi poslastica možemo odgovoriti na ovu žudnju a da ne brinemo o kalorijama.
Postoje istraživanja koja govore da kristal beli šećer izaziva zavisnost, što donekle objašnjava potrebu za slatkišima.
Glavna razlika med eritritolom in drugimi sladili je v tem, da nima odvajalnih učinkov, ki so značilni za druge
sladkorne alkohole. Glavni razlog za to je, da se več kot 90 % eritritola absorbira, preden vstopi v debelo črevo.
Hrana, ki vsebuje velike količine eritritola, torej ne povzroča plinov ali stranskih učinkov odvajanja.
Znanstveniki poudarjajo, da približno 20 do 35 g eritritola zlahka prenašamo
Hrana "brez slabe vesti" postaja vse bolj priljubljena izbira ljudi, ki skrbijo zase in za svoje zdravje. Standardna hrana na policah trgovin vsebuje velike količine fruktoznega sirupa in drugih visokokaloričnih sestavin. Po zaužitju takšne hrane se počutimo slabo in utrujeno. Takšna hrana v kombinaciji z pomanjkanjem gibanja hitro poslabša kakovost našega življenja.
Eno od teh dveh stvari lahko enostavno spremenimo, in sicer pametnejši izbor hrane, ki hitro postane dolgočasna, vsi pa si kdaj želimo privoščiti kakšno poslastico.
Hrana brez slabe vesti je skrbno izbrana, da zadovolji okusne brbončice, pri tem pa nima škodljivih posledic, ki spremljajo klasične sladkarije.
za krepitev imunitete
Gradnja mišic in pridobivanje mase (20% beljakovin)
Zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti
Protein blend
Manj vnetij in daljši trening