5 odgovorov na vprašanje, zakaj so sirotkine beljakovine koristne

V tem blogu bomo poskušali razložiti, da whey protein (čiste sirotkine beljakovine v prahu) niso "kemija" ali nek umeten prah, ki se prodaja ljudem in je zdravju škodljiv.

Nasprotno, v naslednjih stavkih navajamo 5 najpomembnejših prednosti sirotkinih beljakovin in razloge, zakaj so tako razširjene v redni prehrani bodybuilderjev, profesionalnih športnikov, vse bolj pa tudi rekreativcev. Ni nenavadno, da zdravniki svojim pacientom predpišejo ta dodatek.

Pa poglejmo, za kaj gre.

1. Sirotka je odličen vir visokokakovostnih beljakovin!

Vsebuje vse esencialne aminokisline, je lahko prebavljiv in se hitreje absorbira v primerjavi z drugimi vrstami beljakovin, kar je lahko ključnega pomena, če ga zaužijemo kot obrok po treningu.

Poleg vsega naštetega zagotavlja sirotka večji odstotek absorpcije v primerjavi z drugimi viri beljakovin.

Danes imata piščančje meso in jajca zaradi masovne proizvodnje vse manjši delež beljakovin, zaradi neaktivnosti tistih živali, ki svoje življenje preživijo v kletkah, pa tudi zaradi prehrane, ki je v naravi ni več kot nekoč.

Po drugi strani pa s sirotkinimi beljakovinami po zelo ugodni ceni dobite prehransko bogat obrok, ki ga lahko vzamete s seboj in zaužijete kadarkoli vam ustreza.

Zaradi teh lastnosti je eden najboljših virov beljakovin.


 
2. Sirotkine beljakovine spodbujajo rast mišic!

Pomanjkanje telesne aktivnosti in staranje vodita v razgradnjo mišic, upočasnitev metabolizma in posledično povečanje maščobnih oblog.

Prehrana, bogata z beljakovinami, lahko ustavi in ​​celo obrne ta proces.

 

Za induciranje hipertrofije (gradnja mišic) naše telo potrebuje aminokisline z razvejano verigo in kralj med njimi je l

 

Levcin je najbolj anabolična aminokislina, torej najbolj spodbuja rast mišic, pogosto pa ga zaužijemo premalo. Sirotkine beljakovine jih vsebujejo v svoji sestavi v natančnih razmerjih, potrebnih za povečanje sinteze beljakovin in so odličen vir te "kraljevske" aminokisline


3. Odličen je kot dodatek za hujšanje!

Beljakovine so lahko odličen zaveznik v boju proti maščobnim oblogam.

Prvič, sirotkine beljakovine zagotavljajo izjemno sitost, kar lahko pomaga zmanjšati lakoto in nadzorovati apetit. To dosežejo tako, da zmanjšajo izločanje grelina, hormona, ki povzroča lakoto.


Drugič, do 30 % kalorij, zaužitih iz beljakovin, se porabi med njihovo prebavo, kar je najbližje pospešku metabolizma, ki si ga vsi želijo.

To pomeni, da lahko vsak dan zaužijete do 30 % več hrane, ne da bi se zredili!


In tretjič, več kot imate mišic, hitrejši bo vaš metabolizem in ravno sirotkine beljakovine preprečujejo razgradnjo mišic med dietami.
Kot da vse našteto ne bi bilo dovolj, dodajanje beljakovin vaši prehrani lahko zniža odstotek trigliceridov in LDL, znanega kot slab holesterol.

 
4. Sirotkine beljakovine zmanjšujejo vnetne procese in krepijo imunost!

Kronično vnetje je lahko dejavnik tveganja za številne bolezni. Raziskave kažejo, da uživanje velikih odmerkov dodatkov sirotkinih beljakovin občutno zmanjša C-reaktivni protein (CRP), ključni indikator vnetja v telesu.

 
Antioksidanti so snovi, ki so ključne za zmanjševanje oksidativnega stresa in zmanjševanje tveganja za različne bolezni.
Eden najpomembnejših antioksidantov - glutation, telo proizvaja samo. Toda proizvodnja glutationa je odvisna od količine aminokislin v telesu (kot je cistein), ki so pogosto omejene.

Prav sirotkine beljakovine ponujajo nadomestilo za te aminokisline in tako prispevajo h krepitvi imunosti telesa.

 

5. Redno uživanje sirotkinih beljakovin lahko zniža visok krvni tlak in krvni sladkor!

Hipertenzija - visok krvni tlak je eden glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca.

Uživanje mlečnih izdelkov pomeni vnos bioaktivnih peptidov, tako imenovanih zaviralcev angiotenzinske konvertaze (ACE-inhibitorjev).
Gre za kompleksno ime za zdravila, ki zmanjšujejo arterijski upor in povečujejo vensko kapaciteto, in prav to je učinek, ki ga ponuja narava – v sestavi sirotkinih beljakovin.

Po drugi strani pa inzulinska rezistenca (ki jo ima danes na žalost veliko ljudi) vodi v pred diabetes, sladkorno bolezen tipa 2 in številne druge bolezni.

 

Glede na nove raziskave lahko dodajanje sirotkinih beljakovin normalizira izločanje sladkorja, najverjetneje s stimulacijo in kretinskih hormonov, ki lahko izboljšajo občutljivost na inzulin.