Naravno in običajno je, da s staranjem izgubljamo mišično maso. Z vadbo, izbiro pravilne prehrane in obvladovanjem morebitnih bolezni lahko preprečimo izgubo mišične mase in ostanemo močni.
Mišice so sestavljene iz dveh vrst tkiva, kontraktilnega (tkivo, ki se razteza, ima krčenje) in ne kontraktilnega.
Večji kot je delež kontraktilnega tkiva v primerjavi z nekontraktilnim tkivom, večjo količino sile lahko mišica proizvede glede na svojo velikost, natančneje večja je kakovost mišice.
Sposobnost mišic, da proizvajajo silo, se imenuje kakovost mišic. Dokazano je, da mišice enake velikosti in volumna nimajo nujno enake moči in moči.
Kopičenje maščobe povečuje odstotek nekontraktilnih mišic in zmanjšuje njihovo kakovost.
Poglejte Novaka Đokovića in njegove trike na igrišču, ko doseže čisto vsako žogo.
Očitno je njegova mišična masa dober primer razmerja med obema vrstama mišičnega tkiva. Glede na zgornjo definicijo je kakovost mišic različna pri vseh športnikih in je ni enostavno izmeriti. Šele nedavni napredek v tehnologiji je omogočil kompaktnim ultrazvočnim napravam, da razlikujejo med mišičnimi področji in dvema vrstama tkiva, ko so prikazani na monitorjih. Odstotek se nato izračuna matematično.
Starost prinaša upad telesnega delovanja in ta proces se imenuje sarkopenija. Greza povsem naraven proces in ni ga športnika, ki ga ne bi občutil..
Mišična moč doseže največjo moč med 25. in 35. letom starosti,
je ohranjena ali nekoliko nižja med 40. in 49. letom starosti,
nato pa je po 50. letu starosti od 12 do 14 % manjša.
Ta trend velja za glavni dejavnik pri opredelitvi merjenja upada moči s starostjo.
Na dolgoživost ima največji vpliv predvsem mišična moč.
Z osredotočanjem na pravilne funkcionalne vaje, ki bodo ohranjale višji odstotek kontraktilnega dela tkiva, ter dobro razmerje v mišicah lahko ohranimo in povečamo gibljivost, ki jo je narava s staranjem namenila postopoma zmanjšati.
Z izboljšanjem kakovosti mišic se izboljša tudi:
- Nevrološka aktivnost in aktivacija motoričnih enot, kar vodi do hitrejše rasti mišic.
- Sposobnost našega telesa, da izgublja maščobo in zmanjša tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2 s povečanjem metabolizma glukoze in občutljivosti na inzulin.
- Delovanje srca in ožilja ter vnos kisika v telo, kar dodatno zniža krvni tlak in odstrani stres iz srca. S tem tudi razbremenimo pljuča in zagotovimo dovod več kisika naprej v telo.
- Naš skeletni sistem, ker večja obremenitev mišic krepi kite in kosti.
- Naša prebavila in sposobnost prebavljanja hrane ter filtriranja tistega dela hrane, ki ga moramo izločiti iz telesa.
- Naš endokrini sistem in njegova sposobnost uravnavanja proizvodnje in sproščanja anaboličnih in katabolnih hormonov (stres, kortizol..)
- Sposobnost našega telesa, da se spopada z vnetji in kroničnimi boleznimi, ki se začnejo s celičnim vnetjem.
- Sposobnost našega telesa, da dejansko upočasni, celo obrne proces staranja in nas ohranja funkcionalne v življenju.
Ne smemo zaobiti kakovostne prehrane oziroma izbire pravih živil, ki lahko bistveno okrepijo ali izničijo omenjene učinke.
Čas neredne in sezonske vadbe je že zdavnaj minil. Zdravje je na prvem mestu. Zdaj in vedno.
Če na kratko povzamemo temo kakovosti mišic glede na starost, bi lahko zaključili, da je gibanje bistvo športa, gibanje pa življenje.