Tribulus Terrestris- uporaba, izkušnje in neželeni učinki

Tribulus poreklo

Tribulus terrestris (Babičin zob) je enoletna zelnata rastlina iz družine Zygophyllaceae. Razširjena je v sušnih in subtropskih predelih južne Evrope( in Balkana), Azije in Severne Amerike. V kitajski in indijski tradicionalni medicini Tribulus terrestris velja za stimulans  moškega spolnega nagona. V zadnjem desetletju so steroidne saponine našli v izvlečku sadeža tribulus.Pripravki  z izvlečkom Tribulus terrestris se razlikujejo po sestavi glede na to katere dele rastline uporabljamo in v katerem obdobju je bila rastlina nabrana vendar velja, da je ena glavnih učinkovin saponin  protodioscion. Od leta  1970 so sovjetski bodybuilderji promovirali njegovo uporabo tudi na Zahodu.

Tribulus sastav

Hemijski sastav ove biljke ogleda se u visokom sadržaju saponina. Protodioscin, kao i dioscin i diosgenin stimulišu seksualne performanse i mogu se koristiti za niz seksualnih poremećaja. Pomažu u regulisanju nivoa seksualnog nagona povećavajući procenat slobodnog hormona kod muškaraca. Biljka je bogata polisaharidima kao i sterolima – sitosterol, kampesterol. Takođe ima tanina, vitamina C i kalijumovih soli. U lišću mogu da se nađu askorbinska kiselina, kalcijum, gvožđe, fosfor i proteini.

Istraživanja pokazuju da steroidni saponini u biljci Tribulus terrestris imaju potencijalni uticaj na ceo imuni sistem u ljudskom telu – zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim efektima. Usled ovih efekata, smatra se da Tribulus terrestris može biti primenjivan i interno i eksterno za lečenje herpesa i virusnih infekcija kao što je influenca i prehlada. Osim muškaraca i žene mogu imati velike koristi od uzimanja tribulusa, klinički studije su pokazale da žene koje uzimaju tribulus imaju manje hormonskih neravnoteža u menopauzi.

 1. Na naraven način zvišuje raven moškega spolnega hormona.

 Tribulus terrestris poveča raven hormonov v telesu vendar tako, da spodbuja telo, da jih proizvaja na naraven način. Brez škodljivih posledic in brez nastajanja navad. Njegova odlika je v tem, da krepi organizem in z vadbo vpliva na povečanje mišične mase zaradi česar je  uporaben za športnike in predvsem  bodybulderje pri katerih je povečanje mišične mase  pri ljudeh, ki ga uporabljajo tudi do 6 krat hitrejše kot pri tistih, ki ga  ne uporabljajo.Moški hormon spodbuja sintezo beljakovin in kopičenje dušika v mišicah kar sta procesa, ki športnikom omogočata razvoj nove mišične mase ter hitro okrevanje po intenzivnem treningu. Je torej neškodljiva, naravna, zeliščna alternativa umetnim steroidnim zdravilom brez škodljivih pojavov in učinkov ter brez povzročanja odvisnosti.

 2. Povečan libido in erektilna disfunkcija- impotenca

Tribulus terrestris( babičin zob) se tradicionalno uporablja kot  zdravilo in afrodiziak že od stare Grčije preko indijske in kitajske ljudske medicine. Zaradi povečane cirkulacije in zmožnosti spodbujanja   proizvodnje moških hormonov v telesu je naravni afrodiziak brez potrebe po jemanju sintetičnih zdravil. Protodioscin, dioscin in diosgenin so snovi, ki jih najdemo  v rastlinah, ki spodbujajo  spolno delovanje in se lahko uporabljajo za številne spolne motnje.

Pomagajo uravnavati raven spolnega nagona s povečanjem deleža prostih hormonov pri moških izboljšajo spolno zmogljivost, povečajo spolno energijo in moč nima hitrega takojšnjega ukrepanja. Potrebno ga je jemati dlje časa saj iz dneva v dan krepi funkcije telesa. Izboljšanje in podaljšanje erektilne funkcije lahko pričakujemo že v nekaj dneh po začetku jemanja.

Povečana raven glavnega moškega spolnega hormona vodi do povečane proizvodnje semenčic in njihove boljše mobilnosti, kar se odraža v boljši oploditvi. Zato se uporabljajo pri zdravljenju moške neplodnosti.

 3. Znižuje holesterol

Tribulus ima sposobnost čiščenja usedlin v krvnih žilah, uravnavanja in zniževanja ravni holesterola v krvi.

 

4. Antioksidant

Manj znana lastnost in dodatna korist jemanja Tribulus Terrestris je možnost povečanja proizvodnje in delovanja antioksidantov v telesu.

 

5. Menopavza

Tribulus terrestris (babičin zob), če ga jemljete med menopavzo (klimakterijem), lahko zmanjša vročine (valove), potenje, nespečnost, depresijo in anksioznost. Raven hormonov se nekoliko poveča, vendar ne v tolikšni meri, da bi prišlo do neželenih učinkov. Izloča se tudi estrogen. Povzroča zmanjševanje maščob v telesu, povečuje moč, zmanjšuje telesno težo brez zadrževanja vode.Zaradi sposobnosti uravnavanja ženskih hormonov je to zelišče potencialno uporabno pri predmenstrualnem in menopavzalnem sindromu.

 

Tribulus uporaba

Običajni odmerki se razlikujejo glede na odstotek saponina, vendar se lahko gibljejo od 90 mg izvlečka do 1500 mg izvlečka na dan. Če se ne uporabljajo koncentrirani izvlečki, so tradicionalni odmerki okoli 5-6 g prahu korenine ali 2-3 g sadeža tribulus na dan. V Avstraliji pripravki iz tribulusa vsebujejo izvlečke sadja in korenine rastline, standardizirane glede vsebnosti saponinov. Ker ni kliničnih študij, proizvajalci priporočajo odmerek 2-30 g/dan. Če se uporablja list tribula, se priporoča 750-1500 mg izvlečka na dan.

Opozorilo: Priporočenih dnevnih odmerkov ne smete preseči. Ni priporočljivo za otroke, ljudi s srčnimi boleznimi ali hipertenzijo, nosečnice in doječe matere. Izdelka ne smejo jemati ljudje, ki jemljejo kakršnakoli zdravila. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom/nutricionistom.