Kako izbrati idealne beljakovine v prahu zase

Izbira idealnega beljakovinskega praška bo izboljšala vašo atletsko zmogljivost in zgradila želeno mišično maso.

Na trgu je na stotine beljakovinskih dodatkov različnega izvora in namena. Vprašanje je, kako v morju izdelkov prepoznati pravega, ki bo zadovoljil vse vaše zahteve, cilje in celo nekatera etična prepričanja.

Zakaj je pomembno jesti beljakovine?

Beljakovine so osnovna makro hranila v naši prehrani (skupaj z maščobami in ogljikovimi hidrati), ki predstavljajo pomemben esencialni gradbeni material vsakega tkiva in organa v telesu (50 % vsake celice je sestavljeno iz beljakovin). So del vseh naših mišic, kosti, kože in skrbijo za njihovo regeneracijo, moč, elastičnost in pravilno delovanje.

Ljudje, ki zaužijejo zadostno količino beljakovin, imajo močnejšo odpornost, so manj dovzetni za viruse in prehlade, hitreje okrevajo po napornih treningih in športnih poškodbah (hitreje se regenerirajo tkivne in kostne celice), imajo presežek energije (pridobijo več mišične mase in mišičnega tonusa), lažje nadzorujejo svojo telesno težo, saj se pogosteje počutijo siti, ko uživajo visoko beljakovinsko hrano, kot so jajca, meso, mlečni izdelki, oreščki ...

Beljakovine poleg hrane najdemo tudi v obliki prehranskih dopolnil, zagotovo pa so med najbolj priljubljenimi sirotkine beljakovine(whey proteini), ki so med najbolj priljubljenimi prehranskimi dopolnili predvsem med profesionalnimi športniki in aktivnimi vaditelji.

Prednosti sirotkinih beljakovin v primerjavi s trdno hrano

Sirotkine beljakovine se prebavljajo hitreje kot trda hrana in so zato odlična izbira za vaditelje, ki morajo hitro zaužiti beljakovine, potrebne za izgradnjo mišične mase, hkrati pa se izogibati težki hrani po treningu. Po drugi strani pa je primeren tudi za ljudi, ki želijo ohraniti uravnoteženo prehrano in zaužiti ustrezen dnevni odmerek beljakovin, pa nimajo veliko časa za pripravo hrane. Enostaven za pripravo, saj ga zmešate v vodi ali mleku, dodate pa ga lahko tudi pri pripravi hitrih in preprostih receptov.

Osnovna delitev beljakovin

Obstaja več osnovnih delitev beljakovinskih dopolnil, osnovna pa se nanaša na izvor samih beljakovin, na podlagi katerega jih delimo na rastlinske in živalske.

Najbolj prodajane so beljakovine živalskega izvora, predvsem tiste, pridobljene iz mleka in sirotke, in sicer sirotkine beljakovine in kazein. Med beljakovine živalskega izvora so poleg mlečnih beljakovin še jajčne beljakovine in kolagen.

Sirotkine beljakovine - absolutno najbolj priljubljena beljakovina pridobljena iz mlečne sirotke, ki vsebuje vse esencialne aminokisline, potrebne za polno delovanje. Je lahko prebavljiv, hitro absorbiran in regenerira mišice po telesni aktivnosti. Idealen je za vzdrževanje telesne teže, pa tudi za izgradnjo mišic, saj ima izrazit antikatabolični učinek (preprečuje razgradnjo mišic).

Kazein – Predstavlja beljakovino, pridobljeno iz kravjega mleka, ki se sprošča počasneje kot beljakovine sirotke. Tako kot sirotkine beljakovine tudi kazein vsebuje vse esencialne aminokisline. Za razliko od sirotke se kazein počasi razgrajuje, zato ga je priporočljivo uživati ​​pred spanjem. Ker se prebavlja počasi, je idealen za zaviranje apetita.

Jajčne beljakovine – jajčne beljakovine se sproščajo počasneje kot sirotkine, vendar veliko hitreje kot kazein. Je popolna beljakovina, ki ima eno najvišjih vrednosti izkoristka beljakovin (kar 93%), višjo od mleka  

Kolagen – kolagen pridobivajo iz vezivnega tkiva rib, krav, prašičev ali perutnine. Ščiti in krepi mišice in kosti, uravnava delo črevesja, je pa tudi zaveznik mladostnega videza, saj vpliva na obnavljanje in krepitev las, kože in nohtov.

Po drugi strani pa, ko govorimo o beljakovinah rastlinskega izvora, običajno mislimo na beljakovine iz graha, soje, konoplje in riža

Za razliko od beljakovin živalskega izvora te beljakovine ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, so pa odličen nadomestek za vaditelje z intoleranco na laktozo. Beljakovine iz graha in riža imajo poleg tega, da so lahko a počasi prebavljive (kar je izjemno primerno za uravnavanje telesne teže), tudi izrazite hipoalergene lastnosti. Ne vsebujejo glutena ali drugih potencialnih alergenov.

 

Kako izbrati idealne beljakovine v prahu zase

Izbira beljakovin v prahu bo odvisna od številnih dejavnikov: poleg osnovnih etičnih prepričanj in vrste prehrane, ki jo izvajate, morate pri izbiri beljakovin upoštevati tudi njihovo kakovost in lastne cilje. Pomemben dejavnik pri odločanju je intoleranca oziroma preobčutljivost na določena živila.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj osnovnih nasvetov, ki jih morate upoštevati pri izbiri idealnega beljakovinskega prahu zase:

  1. Za rast mišic izberite beljakovine v prahu visoke biološke vrednosti – najboljša izbira so sirotkine beljakovine.
  2. Če aktivno trenirate, ne izpustite kolagena, ki pomaga spodbujati rast mišic.
  3. Če imate alergijo ali intoleranco na mlečne izdelke, so beljakovine, ki so najboljša alternativa mlečnim beljakovinam, jajčne beljakovin
  4. Če imate težave z laktozo in prebavo ter želite izkoristiti vse prednosti sirotkinih beljakovin, je "Whey protein Isolate" prava izbira za vas. Gre za beljakovino, pridobljeno iz sirotke, ki je podvržena daljši obdelavi, s katero dodatno odstranimo laktozo, maščobo in gluten, kar daje beljakovine najvišje čistosti in kakovosti.
  5. Če ste vegetarijanec ali vegan, izberite beljakovine rastlinskega izvora z visoko vrednostjo beljakovin, ki bodo zadostile zahtevanemu dnevnemu odmerku beljakovin, kot so sojine, riževe ali grahove beljakovine.

Čisto na koncu naj bodo izbrane beljakovine po vašem okusu, se pravi, da jih uživate z veseljem, ne na silo. Zahvaljujoč napredni tehnologiji je danes na voljo veliko okusov, ki jih lahko enostavno kombinirate in vadite v svoji prehrani in pripravi najrazličnejših receptov.

Raziščite bogato paleto okusov Maximalium Whey Protein: