Ali so beljakovine sirotke varne( Whey protein)

 

Beljakovine sirotke tako kot vse druge beljakovine tvorijo aminokisline in so gradniki našega telesa. Toda ali so beljakovine sirotke dobre za naše zdravje? Beljakovine iz hrane telo razgradi na aminokisline in jih uporabi v telesnih procesih. Dodatek beljakovin sirotke je v obliki praška, ki ga je mogoče zlahka raztopiti v mleku ali vodi in veliko hitreje doseči telo v obliki, ki se lažje razgradi. To priljubljeno prehransko dopolnilo je najbolj znano kot najboljši način za izgradnjo mišične mase in obnovo mišic po treningu. Sirotka je stranski proizvod pri proizvodnji sira in je eden najpomembnejših virov mlečnih beljakovin.

Sirotka v popularnosti velja za dober dodatek pri hujšanju. Vendar je to le mit. Beljakovine sirotke niso pomoč pri hujšanju. Če se pravilno uporabljajo zadovolji potrebe po beljakovinah v telesnih procesih  zaradi česar uživate manj ogljikovih hidratov, kar na koncu privede do obnove in gradnje mišic. Že samo dejstvo, da se zaužije manj ogljikovih hidratov, pomembno vpliva na hujšanje.


Kako varne so beljakovine sirotke

Beljakovine sirotke prihajajo iz mleka in zato se morajo ljudje, ki ne prenašajo laktoze temu izogibati, da ne bi imeli alergij. Beljakovine sirotke so bogat vir številnih esencialnih aminokislin, kot so levcin, izolevcin in valin. Te aminokisline so del pomembnih graditeljev mišic, tj. BCAA. Beljakovine sirotke so zelo pohvaljene in jih bodybuilderji in športniki zaužijejo, da bi zadostili povečani potrebi po beljakovinah. Poleg tega prispevajo k močnejšemu imunskemu sistemu in športni vzdržljivosti. Zdravstvene prednosti sirotke vključujejo boj proti stresu, povečanje energije in izboljšanje duševne osredotočenosti  poleg tega pa je lahko prebavljiva saj po treningu hitro obnovi mišice.

Mnogi so zmedeni zaradi številnih beljakovin, ki so na voljo na trgu - sirotke, soje in kazeina. Tudi vprašanje koliko beljakovin sirotke je varnih je vprašanje, ki zanima mnoge. Vsaka od teh beljakovin ima svoje prednosti in svoj vir. Čeprav tako sirotka kot kazein prihajata iz mleka, soja prihaja iz rastline.

Kazein običajno jemljemo kot pomoč pri dolgotrajnem okrevanju saj je zaradi počasnega sproščanja beljakovin kazein idealen za uživanje pred spanjem.

Sirotka pa je idealen dodatek po treningu, ki pomaga utrujenim mišicam in pospeši njihovo okrevanje. Idealno ga je popiti  30 minut po opravljenem treningu.

Surutkini proteini su standardni sastojci u mnogim zamenama za obroke i šejkovima za mršavljenje. Međutim, sam protein surutke ne može dovesti do gubitka težine. Kada se celokupna ishrana koja uključuje proteine, ugljene hidrate i masti izbalansira, whey protein pokazuje svoje efekte na optimalan način. Kada kombinujete proteinima bogate namirnice i trening, ovo ima tendenciju da se ubrza vaš metabolizam i dovodi do toga da sagorevate više kalorija prirodno.

Beljakovine sirotke so standardne sestavine mnogih nadomestkov obrokov in napitkov za hujšanje vendar samo  beljakovine sirotke ne morejo povzročiti izgube teže. Ko kombinirate hrano, bogato z beljakovinami in treninge to poveča vaš metabolizem in vodi do tega, da naravno porabite več kalorij... Beljakovine sirotke ustvarjajo občutek sitosti in podaljšujejo občutek lakote.

Medtem, ko bi morali biti glavni vir beljakovin piščanec, puran, beljaki, jajca in ribe so  beljakovine sirotke odličen dodatek po vadbi. Priporočljivo je, da se pred kakršno koli spremembo prehrane ali prehrane pogovorite s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.

Vedno je treba upoštevati priporočene odmerke in upoštevati navodila za beljakovinske izdelke. Prekomerni vnos beljakovin lahko moti delovanje ledvic, zaradi česar je telo dehidrirano in kaže nekatere stranske učinke pri prebavi.  Prekomerni vnos beljakovin lahko povzroči utrujenost, zmanjša apetit, žejo, napihnjenost in slabost. Za posameznike, ki ne prenašajo laktoze se raje odločijo za izolat sirotke in ne za koncentrat sirotke, ker izolati vsebujejo manj laktoze.

Foto: Katarina Đulić

Vedno izberite izdelke z blagovno znamko, veliko blagovnih znamk pride v našo državo čez mejo brez kakršnega koli nadzora nad zdravjem ali kakovostjo zato obstajajo primeri, ko blagovne znamke beljakovin razredčimo z mletimi piškoti itd. Preverite seznam sestavin, trdnega apna in varnostne folije na cap zagotavljajo pristnost izdelka.

Ali so beljakovine varne med nosečnostjo

Pred jemanjem beljakovinskih dodatkov ali vadbo med nosečnostjo se posvetujte z zdravnikom.

Ali so beljakovine varne za ortoke

Številne zdrave pijače vsebujejo sirotko pomešano z drugimi sestavinami. Ker je sirotka stranski proizvod sira in je njen prvotni vir mleko je varna za otroke. Vendar se vedno posvetujte s pediatrom glede količine in formulacije, ki se uporablja pri otrocih.