Kako izbrati pravi trening

Ko se odločimo uvesti vadbo v svoje življenje, moramo narediti ustrezen načrt.

Najprej moramo odgovoriti na štiri vprašanja:

1. Kaj želimo doseči s treningom

Ali želimo izgubiti odvečne kilograme?

Ali želimo zgraditi mišično maso?

Ali naj zaostrimo ali definiramo?

Ali želimo, da je trening način za lajšanje stresa in sprostitev?

V skladu s ciljem se odločimo za vrsto treninga.

To lahko dosežemo z izdelavo lastnega načrta usposabljanja ali s posvetovanjem ali najemom strokovnjaka, ki nam bo pri tem pomagal.

2. Kdaj je najboljši čas za trening

Ko se odločimo za trening, je zelo pomembno, da ga uskladimo z drugimi življenjskimi obveznostmi.

V skladu s tem je treba narediti načrt, kdaj je najboljši čas za izogibanje izpuščanju treninga. Izbran čas za trening vpliva tudi na rezultate, ki jih želimo doseči (kardio na tešče..)

Za začetnike je morda najboljša možnost, da je čas treninga v enakih časovnih intervalih, do prvih rezultatov, potem pa bo vadeči lahko sam ocenil, kdaj in kaj mu najbolj ustreza.

Zelo pogosta težava se pojavlja pri ljudeh, ki delajo v izmenah, kar je tudi razlog, da se ne odločijo začeti trenirati ali pa se odločijo opustiti po drugem ali tretjem preskoku treninga.

Nasvet: naredite načrt za sedem dni, ko delajo, ko telovadijo, da se izognete preskakovanju.

3. Kje trenirati

Zelo pomembno je izbrati dober fitnes center, v katerem so zaposleni certificirani fitnes trenerji, ki imajo izkušnje s strankami različnih profilov.

Zelo pomembna je lokacija fitnes centra, v smislu, da se nahaja v bližini naročnikovega stanovanja, službe, šole.

Izbrati je treba prostor, kjer je stranki prijetno preživeti čas in da so na voljo naprave in rekviziti, ki ustrezajo potrebam udeležencev za dosego cilja.

V dogovoru s strokovnjakom naročnik pretehta najboljšo možnost zanj.

Če vadeči prvič vstopi v fitnes, je potrebno, da ga kondicijski trener seznani s pravilno uporabo razpoložljivih naprav, kot opcija pa obstaja možnost, da vadeči začne individualno vadbo, kjer izvaja vse vaje izvaja pod nadzorom svojega fitnes trenerja.

Za ženske je poleg individualne vadbe odlična možnost tudi vrsta skupinske vadbe, ki močno stimulira vadeče, da redno prihajajo in osvajajo naloge v skupini.

V okviru skupinske vadbe se pod nadzorom fitnes inštruktorja izvajajo kvalitetni treningi, vadeči pa se družijo, sproščajo, razvijajo tekmovalni duh in dosegajo zelo dobre rezultate.

4. Kdo me  vzbuja in motivira

V praksi se je pokazalo, da ima skoraj vsak vadeči osebo, ki ga motivira.

Danes ima velika večina profil na katerem od socialnih omrežij, kjer zlahka najdete fitnes modela, fitnes trenerja, blogerja ali tekmovalca, ki deli svoje nasvete, izkušnje o treningih in prehrani. Motivatorja imamo lahko v svojem fitnes inštruktorju ali prijatelju, ki nas motivira s svojo pojavo.

Treba je opozoriti, da če v katerem od načrtovanih rokov ne dosežemo rezultatov, ne smemo obupati. Treba je videti, v čem je težava, spremeniti nekatere smernice in iti še boljši in močnejši naprej.

Trening bi moral biti sestavni del našega življenja in potem bodo načrtovani rezultati prišli s časom.

Za doseganje rezultatov v tem športu, rekreativno ali profesionalno, je potreben čas.

Ko človek začne redno trenirati, se razvije ljubezen in potreba po tem. Po vsakem treningu se pojavi občutek zadovoljstva, izpolnjenosti in olajšanja.

Čez nekaj časa trening postane del vašega vsakdana, brez katerega si življenja ne morete predstavljati.

 

Ne smemo pozabiti, da naš bioritem ni vsak dan enak. Pridejo dnevi, ko vam ne bo do treninga, brez posebnega razloga. Vendar zaradi tega ne smete obupati.

Takrat trening dozirajte, vendar ga izvajajte in potem boste polni energije.